دلایل سفید شدن مو چیست و چطور می توانیم از سفید شدن مو پیشگیری کنیم؟
اردیبهشت 11, 1400حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی و راه های فرار از این مشکل
اردیبهشت 16, 1400رزماری یک گیاه خوراکی و شفابخش است. این گیاه چند ساله چوبی قرن هاست که به عنوان غذا و دارو مورد استفاده مردم قرار میگیرد. رزماری نیز تقریباً مانند پونه کوهی، نعناع فلفلی و دارچین غالباً به صورت اسانس یافت می شود. اما از این گیاه خارق العاده علاوه بر اسانس، روغن نیز استخراج میشود که میتوانید از آن به عنوان یک داروی خانگی استفاده کنید. خواص رزماری برای سلامتی سال هاست که اثبات شده و مردم مدیترانه و سایر نقاط جهان از آن استفاده میکنند. به عنوان مثال رزماری دارای خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدقارچی است و برای تقویت حافظه بسیار مفید است. اما علاوه بر این ها، برخی ادعا میکنند که رزماری برای رشد مو و حتی جلوگیری از ریزش مو نیز بسیار مفید است. برای اثبات صحت این ادعا و آشنایی بیشتر با خواص گیاه رزماری و روش استفاده از این گیاه برای مو تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
رزماری چیست؟
رزماری نوعی گیاه چوبی با برگ های سوزنی شکل و بومی مدیترانه است. این گیاه از خانواده نعناع و معروف به اکلیل کوهی است. رزماری نوعی سبزی با بوی مطبوع است که می توان از آن به عنوان ادویه در غذا استفاده کرد. این گیاه همیشه سبز است و گل هایی به رنگ سفید، صورتی، آبی و گاهی بنفش دارد. نام علمی گیاه رزماری Rosmarinus officinalis است، در برابر گرما و خشکی بسیار مقاوم است و در نتیجه کشت آن در مناطق گرم و خشک رواج زیادی دارد. همچنین، اغلب در گلخانه ها و برای محوطه سازی در باغ ها و مجتمع ها از آن استفاده میشود. موارد استفاده از گیاه رزماری تنها به تغییر طعم و عطر غذا ختم نمیشود، بلکه موارد درمانی بسیاری نیز دارد.
خواص گیاه رزماری
گیاه رزماری سرشار از انواع ویتامین ها مانند ویتامین دی، ویتامین کا، ویتامین ای، ویتامین ب ۱، ویتامین ب ۲، ویتامین ب ۳، ویتامین ب ۶، ویتامین ب ۱۲ و ویتامین آ و همچنین کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، بیوتین و اسیدپانتوتنیک است.هر کدام از این ویتامین ها فواید منحصر به فردی دارند و نقش مهمی در بدن ایفا می کنند. به طور کلی، خواص گیاه رزماری عبارت است از:
۱. پیشگیری از سرطان
رزماری سرشار از آنتی اکسیدان است و میتواند از بروز بسیاری از بیماری ها و سرطان ها در بدن جلوگیری کند. در حقیقت آنتی اکسیدان های موجود در این گیاه با سلول های بیگانه مباره میکنند و مانع از ورود آن ها به بدن میشوند.
۲. ضد التهاب و ضد قارچ
یکی دیگر از خواص گیاه رزماری خاصیت ضد التهابی و ضد قارچ آن است. خاصیت ضد التهابی رزماری باعث میشود که در درمان اگزما، التهاب های ناشی از جوش و آکنه، زخم و جراحت و … تاثیر بسیار موثری داشته باشد. همچنین خاصیت ضدعفونی کنندگی این گیاه به درمان بهتر زخم ها کمک میکند.
۳. تقویت حافظه
از رزماری می توانید برای افزایش تمرکز و کارکرد بهتر مغز استفاده کنید. برای این کار تنها کافی است مقداری از گیاه را دم کنید و سپس از آن به عنوان جوشانده استفاده کنید.
۴. کاهش اضطراب
از دیگر خواص رزماری، کاهش استرس و اضطراب می باشد. مصرف رزماری به تعادل هورمون های استرس کمک می کند و باعث کاهش استرس میشود.
۵. تقویت سیستم ایمنی
رزماری به دلیل غنی بودن از انواع ویتامینهای ضروری برای بدن، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و از ما در برابر بسیاری از بیماری ها محافظت میکند.
۶. درمان مشکلات گوارشی
رفع مشکلات گوارشی و مشکلات معده مانند یبوست، اسهال و … نیز از دیگر خواص گیاه رزماری می باشد. رزماری به دلیل خاصیت ضد التهابی به درمان مشکلات معده مانند التهاب روده و … کمک کرده و باعث تنظیم سرعت حرکات روده ای میشود.
خواص رزماری برای مو
از قدیم گیاه رزماری به عنوان تقویت کننده مو شناخته شده است. در حقیقت از این گیاه می توان برای درمان انواع مشکلات مو مانند خشک و شکننده بودن مو، تقویت آن، افزایش رشد مو، براق شدن مو، درمان شوره سر و … استفاده کرد. همچنین، در آزمایشهای انجام شده توسط محققان به اثبات رسیده است که گیاه رزماری در درمان طاسی نیز موثر میباشد.
آیا روغن رزماری می تواند ریزش مو را درمان کند؟
این ایده که روغن رزماری رشد مو را تحریک میکند ممکن است ناشی از خواص اصلی و بنیادی رزماری برای بدن باشد. به طور کلی روغن رزماری
- دارای خواص ضد التهابی است.
- رشد عصب را تقویت می کند.
- و باعث بهبود گردش خون میشود.
با توجه به این ویژگیها میتوان نتیجه گرفت که رزماری با افزایش گردش خون میتواند فولیکول مو را تغذیه کرده و به تقویت و رشد بیشتر مو کمک کند. فراتر از تحریک رشد مو، از روغن رزماری برای جلوگیری از سفید شدن زودرس مو و شوره سر نیز استفاده میشود. همچنین میتواند به خشکی یا خارش پوست سر نیز کمک کند.
آیا مطالعات این ادعاها را ثابت میکند؟
طبق برخی شواهد علمی، رزماری میتواند برای بافت عصبی مفید باشد. اسید کارنوزیک، یک ماده فعال در این گیاه است که اعصاب پوست سر را تحریک کرده که به نوبه خود میتواند در تحریک رشد مو موثر باشد. برای اثبات تاثیر رزماری بر ریزش مو، یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ انجام شد که در آن رزماری و ماینوکسیدیل را با هم مقایسه کردند. نتایج این آزمایش نشان داد که روغن رزماری به اندازه ماینوکسیدیل در جلوگیری از ریزش مو موثر است. همچنین، ثابت شد که تاثیر رزماری بر کاهش خارش پوست سر، بیشتر از ماینوکسیدیل است.
همچنین، دو مطالعه بالینی مجزا در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ تاثیر موفقیت آمیز رزماری بر رشد مجدد موهای افراد مبتلا به آلوپسی آرهآتا را تایید کردند. در بررسیهای اخیر نیز روغن رزماری به عنوان ترمیم کننده ریزش مو توصیف شده است که به دلیل اثرات بهبود گردش خون میباشد.
نحوه استفاده از رزماری برای مو
به روش های مختلفی می توان از رزماری جهت رفع مشکلات مو استفاده کرد. به عنوان مثال:
۱. درمان شوره سر
یکی از روش های استفاده از رزماری برای درمان شوره سر، مخلوط کردن مقداری از عصاره روغن رزماری با شامپو است. همچنین میتوانید از ترکیب رزماری، روغن درخت چای، عصاره گیاه آلوئه ورا و عصاره گیاه اسطوخودوس استفاده کنید. برای این کار، عصاره گیاه رزماری، گیاه آلوئه ورا و گیاه اسطوخودوس را با مقداری روغن درخت چای ترکیب کنید و آن را به موها و پوست سر خود اسپری کنید. بعد از گذشت ۲۵ الی ۳۰ دقیقه موهایتان را با آب ولرم آبکشی کنید.
۲. تقویت مو
برای تقویت موهای نازک میتوانید مقداری عصاره گیاه رزماری را با مقداری روغن گیاهی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون یا روغن درخت چای ترکیب کنید. سپس ترکیب به دست آمده را با استفاده از حرارت غیر مستقیم داغ کنید. مدتی صبر کنید تا دمای ترکیب کاهش پیدا کند و بعد مقداری از آنرا به پوست سر خود بمالید و به خوبی ماساژ دهید. کل ساقه مو را به این ترکیب آغشته کنید. سپس سر خود را بپوشانید و اجازه دهید گرم شود تا مواد معدنی به خوبی به بافت مو نفوذ کنند. بعد از گذشت ۳۰ دقیقه موهای خود را با آب و شامپوی معمولی بشویید.
۳. نرم کنندگی مو
عصاره گیاه رزماری را به موهای خود اسپری کنید. برای تهیه عصاره رزماری تنها کافی است مقداری از این گیاه را به خوبی بشویید. آن را داخل قابلمه قرار دهید و به آن مقداری آب اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید و اجازه دهید آب به جوش آید. بعد از گذشت دو دقیقه اجاق را خاموش کنید. محتویات داخل قابلمه را از صافی رد کنید و مایع به دست آمده را داخل یخچال قرار دهید. عصاره را روی موهای تمیز و مرطوب اسپری کنید و اجازه دهید موهایتان خشک شود.
۴. سرکه رزماری برای درمان ریزش مو
برای تهیه سرکه رزماری باید مقداری گیاه رزماری را بشویید و اجازه دهید خشک شود. سپس آن را له کنید و داخل یک ظرف قرار دهید. مقداری سرکه به آن اضافه کنید، درب ظرف را به خوبی ببندید و آن را به مدت ۳ الی ۴ هفته در جای تاریک قرار دهید. پس از گذشت این مدت میتوانید از آن استفاده کنید. سرکه رزماری را به نسبت ۱ به ۳ با آب ترکیب کنید و پس از شامپو زدن استفاده کنید. در نهایت موها را با آب سرد آبکشی کنید.
۵. روغن رزماری برای رشد مجدد مو
برای رشد مجدد موها میتوان از روغن رزماری استفاده کرد. روغن رزماری اصل و با کیفیت را روی نوک انگشتان خود بریزید، سپس پوست سر خود را با آن ماساژ دهید. موهایتان را به یک حوله بپوشانید و سپس از سشوار برای گرم کردن آن استفاده کنید. اجازه دهید روغن به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه روی موهای شما بماند و سپس با شامپوی معمولی و آب ولرم بشویید.
۶. شامپو خانگی با استفاده از رزماری
برای تهیه شامپو گیاهی خانگی تنها به پودر جوانه گندم، شیر نارگیل، عصاره گیاه آلوئه ورا و عصاره گیاه رزماری احتیاج دارید. یک فنجان پودر جوانه گندم، یک فنجان عصاره گیاه آلوئه ورا، یک فنجان عصاره گیاه رزماری را با نصف فنجان شیر نارگیل ترکیب کنید و از آن به عنوان شامپو استفاده کنید. این شامپو به کاهش ریزش مو و تقویت موهای شما کمک میکند. همچنین، به جای عصاره رزماری از روغن رزماری نیز میتوانید استفاده کنید.