آشنایی با انواع حالت مو و ویژگی های آن
بهمن 28, 1398مدل های جذاب میکاپ و آرایش سال 2020
اسفند 1, 1398شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که علت ریزش مو چیست؟ از آنجایی که بر روی سر انسان، تقریبا ۱۰۰هزار تار مو دارد، ریختن ۵۰ الی ۱۰۰ تار در طول روز کاملا طبیعی بوده و به سرعت با رشد تارهای جدید، جایگزین خواهد شد. ریزش مو ممکن است به دلایل متعددی در کوتاه مدت و یا دائم رخ دهد که با فیلر مو تا حدود زیادی میتوان کم پشتی موها را جبران کرد. شایان ذکر است که ریختن مو محدود به سر نبوده و ممکن است در کل بدن رخ دهد. از آنجایی که ریختن موهای سر به مرور زمان اتفاق میافتد، عموما اکثر افراد متوجه آن نمی شوند. مگر اینکه بعد از شانه کردن سر، نگاهی به آن بیندازند و یا بر روی رختخواب خود، تعداد زیادی از تارهای موی خود را مشاهده کنند. اما چگونه از ریزش مو جلوگیری کنیم؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل ریزش مو، علت ریزش مو ناگهانی، الگوهای ریزش مو، رژیم غذایی موثر و راهکارهایی برای رشد و تقویت آنها و … بپردازیم.
همچنین اگر به کسب درآمد از دورههای مراقبتی مو علاقهمند هستید، دوره آموزش احیا و مراقبت از مو با کاملترین سرفصلها و مربیان مجرب برگزار میشود.
دلایل ریزش مو: عوامل طبیعی
عوامل طبیعی ریزش مو عبارتند از:
1. پیری
پیری یکی از عوامل مهم و طبیعی ریزش مو بشمار می آید.
2. ارثی
اگر در خانواهی فردی، سابقهی کچلی وجود داشته باشد، ممکن است ریشه در ژنتیک آنها داشته و نسل به نسل و به صورت وراثتی بینشان منتقل شود. با بالا رفتن سن افراد، رشد موهای سر کمتر شده که در نتیجه تٌنک شدن سر و یا در نهایت کچلی، کاملا طبیعی است. اما اگر این اتفاق در سنین کم و یا حتی در دوران جوانی رخ دهد، احتمالا این مدل از ریزش مو ریشه در ژنتیک فرد دارد.
3.سایر عوامل
علاوه بر وراثت، ریزش مو ممکن است به دلیل بعضی بیماریها، جراحی و شکهای احساسی باشد. که با برخی روشها مانند کوکتل تراپی مو کنترل یا با اوزون تراپی مو از این عارضه پیشگیری کرد. عموما این اتفاقات باعث ریختن مقطعی موی سر شده و به مرور زمان و با رشد تارهای جدید، این مشکل برطرف خواهد شد. تغییرات هورمونی اصلی ترین علت ریزش مو در شیردهی است. برای مثال، بارداری، زایمان، قطع استفاده از قرصهای کنترل بارداری و نهایتا قاعدگی جزو عوامل اثرگذار بر هورمون بانوان بوده که ممکن است منجر به کاهش تارهای موی سر آنها شوند.
علت ریزش مو ناگهانی
1. غم و اندوه
غم و غصه زیاد و فشارهای شدید روحی آنقدر در وضع مو، مؤثرند که می توانند در مدت زمان کوتاهی منجر به ریزش شدید و یا سفید شدن انواع مو شود.
2. استرس شدید احساسی یا شوک های ناگهانی و افسردگی
از دیگر دلایل ریزش شدید مو، استرس و افسردگی شناخته میشود. هورمونهای استرس مانند کورتیزول میتوانند به چرخه رشد مو آسیب برسانند و باعث ریزش آنها شوند. افسردگی هم ممکن است منجر به تغییرات در اشتها، خواب و سطح هورمونها شود که همگی این موارد میتوانند بر سلامت مو تأثیر بگذارند.
رشته های عصبی تحت تأثیر شوک های ناگهانی چنان ضربه های چکشی مانندی را به ریشه مو وارد می آورند که ریشه مو توان نگهداری مو را از دست داده در نتیجه موها شروع به ریزش می نمایند. در این بین پی آر پی مو یکی از روشهای مؤثری است که برای درمان ریزش مو استفاده میشود.
3. مطالعه و تفکر زیاد بدون تغذیه خوب و مناسب
مطالعه و تفکر زیاد از حد سبب می شود که خون مرتباً متوجه سلول های مغزی باشد. در این حالت چون خون کافی به ریشه مو نمی رسد لذا در اثر کمبود تغذیه موها کم کم شروع به ریزش می نمایند. بنابراین کسانی که مطالعه و یا کارهای فکری زیادی دارند بهتر است برای حفظ موهای خود به امر تغذیه مناسب بسیار توجه داشته باشند. یکی از عوامل مهم ریزش مو کمبود آهن شناخته شده است. لذا مصرف غذاهائی که حاوی آهن باشند در دراز مدت می تواند از علت رفتن موی سر جلوگیری کند. از طرفی میتوانید با روغن تراپی مو یا روغن ماکادمیا نیز موهای خود را تقویت کنید.
4. بروز اختلال در ترمیمهای سلولی
در ترمیمهای سلولی غذه هیپوفیز نقش مهمی را بعهده دارد و کیفیت مو را می تواند تغییر داده و آنرا زبر و خشن و یا خشک و شکننده نماید. هر فعالیت اضافی غده هیپوفیز ممکن است دلیل ریزش مو بعد از کاشت باشد. از دیگر روشهای درمان ریزش مو میتوان به دستگاه نانو استیم اشاره کرد که به افزایش گردش خون در پوست سر و فولیکول مو تأثیر به سزایی دارد.
5. کمبود پروتئین
پروتئین، یکی از مواد مغذی ضروری برای سلامت مو است. کمبود پروتئین میتواند منجر به ضعیفشدن، نازک شدن و در نهایت ریزش مو شود. کمبود پروتئین خود را با علائمی همچون: خشکی و شکنندگی مو، ریزش موی بیشتر از حد معمول، خستگی و ضعف و… نشان میدهد.
6.کم خونی ناشی از فقر آهن
یکی دیگر از دلایل ریزش شدید مو در زنان، کم خونی ناشی از فقر آهن است. آهن برای حمل اکسیژن به سلولهای بدن، از جمله: فولیکولهای مو، ضروری است. کمبود آهن، میتواند منجر به کم خونی شود و علائمی نظیر: رنگپریدگی پوست، تنگی نفس، سردرد، سردی دست و پا و… را به همراه داشته باشد.
7.کمبودهای تغذیه ای
داشتن موهای سالم به مصرف مواد غذایی سالم بستگی دارد. کمخونی و کمبود آهن، روی، ویتامین B3 (نیاسین) و پروتئین همگی با انواع مختلف ریزش مو ارتباط دارند. اگر کاهش وزن شدید داشته اید بیشتر در معرض ریزش مو قرار خواهید گرفت. این که دچار چه نوع کمبودی در بدنتان هستید از طریق مشاوره با پزشک و آزمایش خون برای تشخیص دقیق مشکل شما انجام می شود. سپس پزشک ممکن است کمبود شما را با مکمل های نسخه ای معالجه کند. فراموش نکنید که کمبودهای تغذیه ای، علت ریزش مو در کودکان شناخته میشوند. پس به تغذیه کودکان خود توجه داشته باشید تا با این مشکل مواجه نشوید.
8. امراض تاثیر گذار در ریزش مو
از جمله مهمترین بیماری هایی که باعث ریزش مو می شود می توان به این موارد اشاره کرد: چربی بیش از حد، خشکی بیش از حد، شوره سر، موخوره، شکستگی مو،عفونت های استافیلوککی، عفونت های قارچی. از این رو برای تقویت موها ویتامینه مو یکی از روشهایی است که تأثیر به سزایی در جبران کمبود ویتامینهای مو دارد.
9.مصرف بعضی از داروها
برخی از داروهای پزشکی می توانند باعث ریزش مزمن موی سر شوند. به ویژه، افرادی که تحت درمان برای فشار خون بالا، سرطان، آرتروز و افسردگی هستند و دارو مصرف می کنند. اگر فکر می کنید ممکن است داروی شما باعث ریزش مو شود، با پزشک خود مشورت کنید. در بسیاری از موارد، این نوع ریزش مو موقتی است. حال که متوجه شده اید، علت ریزش مو از ریشه چیست باید در نظر بگیرید که اگر ریزش موی شما مزمن شود، پزشک ممکن است بتواند داروی دیگری را تجویز کند که عارضه جانبی نداشته باشد.
10. سندرم تخمدان پلیکیستیک
سندرم تخمدان پلیکیستیک موجب ریزش موی سر می شود در حالی که شاهد رشد موی زائد روی صورت و دیگر قسمت های بدن خواهیم بود؛ از این رو با مراجعه به پزشک متخصص باید ابتدا برای حل این مشکل اقدام نمایید.
11.بستن سفت موها
بستن مو با مداد و کش باعث ریزش مو می شود که ابتدا ممکن است زیاد نباشد ولی اگر به طور طولانی این کار را بکنید ممکن است ریزش مو دائمی شود و روند رشد موهای شما برگشت ناپذیر شود.
12.حرارت دادن مکرر موها
حرارت دادن مکرر موها، مهمترین علت ریزش مو در خانم ها است. استفاده از اتوی مو و سایر وسایل حرارتی اگر به طور مکرر و چند بار در ماه انجام شود نتیجه ای جز آسیب زدن به موها نخواهد داشت و اگر این کار را از نزدیک به ریشه موها انجام دهید باعث ریزش موها نیز خواهد شد.
13.کمکاری تیروئید
کمکاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم)، وضعیتی است که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمیکند. هورمونهای تیروئید، نقش مهمی در تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله: رشد و ترمیم مو دارند. کمبود این هورمونها میتواند منجر به ریزش مو شود.
ریزش مو در کمکاری تیروئید معمولاً به صورت تدریجی و منتشر رخ میدهد، به این معنی که موها از تمام قسمتهای سر به طور یکسان میریزند. موها ممکن است نازکتر، خشکتر و شکنندهتر شوند و در برخی موارد، ریزش مو میتواند به صورت لکهای (آلوپسی آره آتا) رخ دهد.
14.کاهش وزن شدید
یکی دیگر از دلایل ریزش مو، کاهش وزن شدید است. این نوع ریزش مو موقتی است و معمولاً بعد از مدتی با ثبات شدن وزن، دوباره رشد موها آغاز میشود. رژیمهای لاغری سریع و سختگیرانه، ممکن است به اندازه کافی مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین نکنند و تعادل هورمونهای بدن را به هم بزنند.
15.بارداری و تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی، اصلیترین علت طاسی سر در زنان باردار است. ریزش مو در دوران بارداری، یک امر شایع است که میتواند به دلیل تغییرات هورمونی در بدن زن رخ دهد. این نوع ریزش مو نیز اغلب موقتی است و پس از زایمان و بازگشت تعادل هورمونها، برطرف میشود. سطح پروژسترون در دوران بارداری کاهش مییابد و این امر میتواند باعث نازک شدن موها و افزایش ریزش مو شود.
16.آسیبهای جسمی
یکی دیگر از دلایل ریزش مو شدید، آسیبهای جسمی به شمار میرود. بسیاری از بیماریها مانند: بیماریهای خودایمنی، عفونتهای شدید و سرطان میتوانند منجر به ریزش مو شوند. حتی جراحیهای بزرگ نیز ممکن است به طور موقت باعث ریزش مو گردند.
17.مصرف دخانیات و الکل
مصرف دخانیات و الکل میتوانند به طور قابل توجهی بر سلامت مو تأثیر بگذارند به همین علت این موضوع، یکی از دلایل ریزش مو در مردان به شمار میروند. دود سیگار و الکل، حاوی سمومی هستند که میتوانند به فولیکولهای مو آسیب برسانند و باعث ریزش آن شوند.
مصرف دخانیات و الکل میتواند به سوءتغذیه منجر گردد و بدن را از مواد مغذی ضروری برای سلامت مو محروم کند. همچنین، این موارد میتوانند گردش خون را در پوست سر کاهش دهند و به فولیکولهای مو اکسیژن و مواد مغذی کافی نرسانند. حال که متوجه شده اید علت ریزش مو در مردان جوان چیست، باید از مصرف دخانیات و الکل دوری نمایید.
18.استایل آرایشی مو
استایل آرایشی مو نامناسب، از دیگر دلایل ریزش مو محسوب میشود. این موضوع میتواند به مرور زمان به موها آسیب برساند و منجر به ریزش آنها شود. مدل موهایی که به موها فشار وارد میکنند مانند: دماسبی سفت، بافت موی خیلی سفت و اکستنشن مو میتوانند باعث کشش مو و در نهایت آسیب به فولیکولهای مو و ریزش مو شوند.
استفاده بیش از حد از ابزارهای حالتدهنده مو با حرارت بالا مانند: سشوار، اتو مو و بابلیس و همچنین استفاده از رنگ مو، دکلره، فر دائم و سایر محصولات شیمیایی مو میتوانند به ساختار مو آسیب برسانند و باعث ضعیفشدن، شکنندگی و ریزش مو شوند. در این بخش، هم متوجه شدهاید که دلیل ریزش مو چیست. این موضوع بسیار گسترده است و عوامل متعددی را شامل میشود.
19- یائسگی
کاهش سطح استروژن در دوران یائسگی، یکی از دلایل ریزش مو در زنان است. تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی است که میتواند به نازک شدن موها ریزش مو در زنان بالای ۴۰ سال منجر گردد.
20- کمبود ویتامینها
ویتامینهای B، بیوتین و ویتامین D برای سلامت مو ضروری هستند. کمبود این ویتامینها، بی شک یکی دیگر از دلایل ریزش مو در نوجوانی محسوب میشوند.
21- آلوپسی آندروژنتیک
این نوع ریزش که به طاسی با الگوی مردانه یا زنانه نیز معروف است، از دیگر دلایل ریزش مو مردان است. آلوپسی آندروژنتیک، به دلیل ترکیبی از ژنتیک و هورمونها ایجاد میگردد.
22- آلوپسی آره آتا
این بیماری خودایمنی، یکی دیگر از دلایل ریزش موی سر به شکل تکههای گرد شناخته میشود.
23- تریکوتیلومانیا
این اختلال موجب میگردد که فرد، به طور وسواسی موهای خود را بکشد یا بچیند.
24- آلودگی
آلودگی هوا، ممکن است دلیل ریزش مو باشد. این آلودگی به موها آسیب میرساند و ریزش آنها را به همراه دارد.
25- عفونت
اگرچه عفونتها میتوانند یکی از دلایل ریختن مو در مردان باشند، اما مهمترین علت ریزش مو مردان نیستند. طاسی با الگوی مردانه (آندروژنیک) که ناشی از عوامل ژنتیکی و هورمونی است، شایعترین علت ریزش مو در مردان به شمار میرود.
عفونتهای پوست سر مانند قارچها و باکتریها میتوانند باعث التهاب و آسیب به فولیکولهای مو شوند و در نتیجه موها بریزند. با این حال، این علت ریزش مو معمولاً موقتی است و با درمان مناسب، موها دوباره رشد میکنند. در کل، عفونتها یکی از عوامل ریزش مو هستند، اما تنها عامل نیستند و در بسیاری از موارد، ریزش مو دلایل پیچیدهتری دارد.
الگوهای ریزش مو
ریزش مو عموما چند الگوی مشخص دارد. اولین و مرسوم ترین آن که عموما به دلیل سن است، خلوت و تنک شدن روی سر بوده و با عقب رفتن خط موی سر (بلند شدن پیشانی) شروع میشود. عموما خط موی بانوان عقب نرفته و تنک شدن موهای سر به تنهایی اتفاق میافتد. سایر الگوهای ریزش مو به شرح زیر هستند:
الگوی طاسی دایرهای
در این مدل از طاسی، قسمتهایی از پوست سر (به شکل دایرهای) تنک شده و تارهای موی آن، کم پشت میشود. این الگو عموما با قرمز شدن پوست در همان ناحیه و احساس خارش، همراه است. دلیل ریزش سکه ای مو اکثر ژنتیک بیان می گردد.
الگوی طاسی ناگهانی
شکهای فیزیکی و روحی وارد شده ممکن است باعث ریزش ناگهانی مو شوند. هنگامیکه فرد دست خود را داخل موهای سرش میکشد، تعداد زیادی مو به سادگی کنده میشوند. این الگو که دلیل ریزش ناگهانی مو محسوب می گردد، اگرچه ممکن است باعث ترس و نگرانی بسیاری شود، اما عموما موقتی بوده و به مرور زمان، رفع خواهد شد.
الگوی ریزش مو در کل بدن
بعضی از روشهای درمانی، همانند شیمی درمانی برای افراد مبتلا به سرطان، باعث ریختن تار موهای کل بدن میشود. در این مدل نیز با کنترل بیماری و همچنین بعد از طول دوره درمان، موهای بدن به حالت عادی باز خواهد گشت.
ریزش مو سکه ای بر روی سر
این مدل از ریزش مو عموما به دلیل نوعی قارچ در ناحیهی پوست سر اتفاق میافتد. اما شکهای جسمی و روحی نیز باعث آن شوند. این مدل نیز به مرور زمان برطرف شده و جای نگرانی نیست.
روش های جلوگیری و درمان ریزش مو
افرادی که دچار ریزش مو ناگهانی می شوند گمان می کنند این مشکل با پرداخت هزینه های زیاد بابت کاشت مو و محصولات مراقبتی حل خواهد شد. در حالی که با رعایت روتین مراقبت از مو، نکات ساده و کم هزینه می توان از ریزش مو ها جلوگیری کرد.
۱- تمیز نگه داشتن موها
تحقیقات نشان داده است که ریزش مو های چرب بیشتر از انواع خشک است اما این مورد گواه این نیست که شما هر روز از مواد شیمیایی و شامپو ها برای پاکیزگی مو های خود استفاده کنید زیرا این کار باعث خشکی و شکنندگی می شود. پیشنهاد می شود اگر هر روز یا یک روز درمیان حمام می روید، از شامپو روزانه استفاده کنید. این شامپو میزان قلیایی و سولفات کمتری دارد در نتیجه به موهای شما کمتر آسیب می رسد.
۲- استفاده کمتر از مواد شیمیایی
امروزه رنگ های شیمیایی بسیاری در بازار وجود دارند که باعث آسیب رساندن به موها می شود. به طور مثال رنگ های شیمیایی که برای موها استفاده می شوند، می توانند تأثیر منفی بر روی موها داشته باشد. توصیه می شود که میزان رنگ کردن موها را کاهش داده و یا از انواع گیاهی استفاده نمود. گزینه مناسب برای تقویت موها، استفاده از انواع ماسک ها و سرم های تقویت کننده است که پس از استحمام می توانند تاثیر مثبتی داشته باشند.
۳- تغذیه مناسب
عامل سومی که می تواند از علت خالی شدن موی جلوی سر جلوگیری نماید، تغذیه مناسب است. موها نیز مانند سایر سلول های بدن برای رشد نیاز به ویتامین ها و مواد معدنی دارند. این عناصر از طریق تغذیه به بدن تزریق می شود. موهای سالم باید انواع ویتامین های B۱۲، C، A، روی، آهن و منیزیوم را داشته باشد. از همین روی قرار دادن ماهی، سبزیجات، غلات، گوشت و … در سبد غذایی لازم است. اگر دچار ریزش مو ناگهانی شده اید یا ریزش مو ارثی دارید باید به دکتر تغذیه مراجعه کنید. دکتر تغذیه می تواند با ارائه یک رژیم غذایی برای جلوگیری از ریزش مو مطابق با ویژگی های شما ارائه کند.
۴- خشک شدن موها به صورت طبیعی
جالب است در نظر داشته باشید که موها از پروتئین ساخته شده است. پروتئین ها در برابر گرمای زیاد بسیار آسیب پذیر می باشند. در نتیجه براشینگ مو بیش از حد مجاز می تواند منجر به ریزش موها شود. باید اجازه دهید تا برای خشک شدن، موها روال طبیعی خود را طی نماید. اگر در شرایط خاص قرار دارید و می بایست از سشوار یا اتو مو استفاده نمایید در نظر داشته باشید که گرما بیش از ۱۰ به صورت مستقیم روی مو ها قرار نگیرد. استفاده صحیح اتو مو و سشوار آسیب های احتمالی را کاهش می دهند.
۵- کوتاهی منظم موها
یکی از روش هایی که باعث می شود تا موها تقویت شود و از مشکلاتی همچون موخوره رهایی یابد، نوک گیری مو ها به صورت منظم است. پزشکان توصیه می کنند که برای مبارزه با ریزش مو ها بهتر است تا هر سه ماه یکبار انتهای مو ها چند سانت کوتاه شود تا مواد مغذی راحت تر به ریشه مو رسیده و همچنین رشد تارهای مو، سریع تر انجام شود. دوره آموزش کوتاهی مو به شما کمک میکند تا به راحتی، از موهای خود مراقبت نمایید و در کنار آن درآمد فوقالعادهای را به دست آورید.
۶- پرهیز از شانه کردن زیاد موها
عامل دیگری که می تواند برای درمان ریزش مو های شما مفید واقع شود. استفاده از شانه و گیره مناسب است. به صورت کلی تلاش نمایید تا از گیره های پلاستیکی که کمترین آسیب را به موهای شما وارد می نمایند، استفاده کنید. توجه داشته باشید که شانه زدن در حالت هایی که موها خیس هستند باعث می شود تا به فولیکول موها آسیب وارد شود و در طی شانه زدن موها از ریشه جدا شوند.از طرف دیگر شانه زدن مکرر موها نه تنها گزینه خوبی محسوب نمی شود بلکه در برخی موارد می تواند باعث ریزش نیز شود.
7- آفتاب شدید
قرارگرفتن در معرض نور شدید خورشید، بهخصوص برای مدت طولانی، میتواند به موها آسیب برساند و باعث ریزش مو شود. اشعه UV خورشید، به ساقه مو و ریشه آن آسیب رسانده و منجر به شکنندگی، خشکی و ریزش مو میگردد. شما باید هنگام بیرون رفتن از خانه، از کلاه یا روسری برای محافظت از موهای خود در برابر نور خورشید استفاده کنید. کلاههایی با لبه پهن، محافظت بیشتری از موها ارائه میدهند.
8- مزوتراپی مو
مزوتراپی مو، روشی نوین و مؤثر برای درمان علت ریزش مو است. در این روش، ترکیبی از ویتامینها، مواد معدنی، آمینواسیدها و فاکتورهای رشد به صورت مستقیم به پوست سر تزریق میشود. این مواد مغذی با تغذیه فولیکولهای مو، به تقویت و تحریک رشد مجدد آنها کمک میکنند. مزوتراپی با افزایش گردش خون در پوست سر، بهبود کیفیت مو و کاهش التهاب، به درمان علت ریزش مو از جمله: ریزش موی هورمونی، ریزش موی ناشی از استرس و ریزش موی ارثی کمک شایانی میکند.
یکی از مزایای اصلی مزوتراپی مو، سفارشیسازی درمان بر اساس نوع ریزش مو و شرایط فردی هر بیمار است. پزشک با توجه به نیازهای مو، ترکیبات مناسب را برای تزریق انتخاب میکند. همچنین، مزوتراپی روشی کم تهاجم است و دوره نقاهت کوتاهی دارد. با این حال، برای دستیابی به نتایج مطلوب، انجام چندین جلسه درمان ضروری است. با آموزش مزوتراپی مو، میتوانید بهترین نتیجه را برای درمان ریزش موهای خود و عزیزانتان به دست آورید.
9- کراتین درمانی
کراتین درمانی یکی از راههای جلوگیری از ریزش مو شناخته میشود. کراتین درمانی، با تزریق کراتین به موها موجب تقویت، صافشدن و احیای موهای آسیبدیده میگردد. این راه میتواند موها را نرم، لطیف و درخشان کند و همچنین به آنها حالت طبیعی و زیبا دهد.
10- استفاده از نرمکننده
بعد از هر بار شستشو، از نرمکننده مناسب نوع موی خود استفاده نمایید. نرمکننده، به نرمشدن و باز شدن گرههای مو کمک نموده و از موها، در برابر آسیبهای بعدی محافظت میکند.
11- روغن مو
استفاده از روغن مو، بهویژه روغنهای طبیعی مانند روغن آرگان یا نارگیل، موجب رطوبترسانی و تقویت موها میشود. این روغن را قبل یا بعد از حمام روی ساقه موها ماساژ دهید تا از علل ریزش مو جلوگیری نماید.
12- استفاده از برس و شانه مناسب
برای شانهکردن موها، از برس و شانهای با دندانههای درشت و چوبی استفاده نمایید. این نوع برس و شانهها به موها آسیب نمیرسانند و از شکستن آنها جلوگیری میکنند.
13- کم استفادهکردن از ابزارهای حرارتی
حرارت زیاد سشوار و اتوی مو، میتواند به موها آسیب برساند. تاحدامکان این ابزارها را به کار نبرید و در صورت استفاده، آنها را روی درجه حرارت پایین بگذارید.
14- عدم استفاده از مدل موهای آسیبرسان
مدل موهایی که نیاز به کشش و سفت کردن زیاد موها دارند، میتوانند به مو آسیب برسانند. از بستن این نوع موها خودداری کنید و بهجای آنها، از مدلهای سادهتر که به موها فشار کمتری وارد میکنند، استفاده نمایید.
15- لیزردرمانی
در لیزردرمانی، از نور لیزر با شدت کم برای تحریک رشد مو استفاده میشود. نور لیزر، به سلولهای پوست سر نفوذ میکند و باعث افزایش گردش خون، اکسیژنرسانی و مواد مغذی به فولیکولهای مو میشود. این موضوع منجر به تقویت فولیکولهای مو و تحریک رشد موهای جدید میگردد.
16- پی آر پی
در روش پی آر پی، ابتدا از خون بیمار نمونهگیری میشود. سپس این نمونه در سانتریفیوژ جداگانهای پردازش میشود تا پلاسمای غنی از پلاکت از سایر اجزای خون جدا گردد. پلاسمای غنی از پلاکت، حاوی غلظت بالایی از فاکتورهای رشد است که میتوانند روند بازسازی را در ریشه و فولیکولهای مو تقویت کنند. پس از جداسازی، پلاسمای غنی از پلاکت به پوست سر بیمار تزریق میشود. فاکتورهای رشد موجود در پلاسما میتوانند سلولهای پوست سر را تحریک کنند تا موهای جدید را رشد دهند و ریزش مو را متوقف نمایند.
راهحلهای مؤثر برای پیشگیری از ریزش مو
همه افراد باید پس از دانستن همه چیز درباره مو، برای جلوگیری از ریزش موهای خود به سراغ راههای مؤثر پیشگیری از آن بروند. اکثر افراد از جنس مو خود آگاه هستند و به همین دلیل، به راحتی میتوانند با استفاده از راهکارهای موجود از موهایشان مراقبت نمایند. در بخش بعد، شما را با روشهای ساده جلوگیری از ریزش مو آشنا خواهیم کرد.
شامپوهای ضد ریزش
شامپوهای ضد ریزش مو با فرمولاسیونهای منحصربهفرد خود، ریشه موهایتان را تقویت کرده و از یورش بیامان ریزش مو جلوگیری میکنند. ترکیبات موجود در این شامپوها، به تغذیه و تقویت ریشه موها میپردازند. این امر باعث میشود تا موها قویتر شده و در برابر عوامل ریزش مو، مقاومتر گردند. همانطور که میدانید، چربی بیش از حد پوست سر، یکی از عوامل اصلی ریزش مو است. شامپوهای ضد ریزش با تنظیم چربی پوست سر، به ایجاد تعادل در محیط پوست سر کمک میکنند و از ریزش مو جلوگیری مینمایند. استفاده از شامپوهای ضد ریزش، در کنار سایر روشهای مراقبت از مو، میتواند به طور چشمگیری در کاهش ریزش مو و تقویت موها مؤثر باشد.
مصرف زینک
زینک، یک ماده معدنی حیاتی است که نقشهای مهمی در بدن ایفا میکند. یکی از این نقشها، تقویت موها و جلوگیری از ریزش آنها است. زینک، برای رشد و ترمیم سلولها ضروری است. این ماده معدنی به تقویت فولیکولهای مو کمک میکند و از ضعیف شدن و ریزش آنها جلوگیری مینماید. کمبود زینک، میتواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند و این امر به نوبه خود، میتواند منجر به ریزش مو شود. مصرف زینک به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از ریزش مو ناشی از ضعف سیستم ایمنی جلوگیری میکند. به یاد داشته باشید که زینک، تنها راه حل برای ریزش مو نیست و باید سایر عوامل مؤثر در ریزش مو مانند: استرس، رژیم غذایی نامناسب و… را نیز کنترل کنید.
غذای موهایتان را با این خوراکیهای مغذی تأمین کنید
همه ما میدانیم که برای داشتن بدنی سالم و مغزی سرحال، به تغذیهای متعادل و سرشار از مواد مغذی نیاز داریم؛ اما آیا میدانستید که رژیم غذایی شما نقش مهمی در سلامت موهایتان نیز دارد؟ غذاهایی که میخورید یکی از رازهای داشتن موهایی سالم و درخشان هستند. در مقابل، کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی میتواند منجر به موهای ضعیف، شکننده و مستعد ریزش شود. اسیدهای چرب امگا 3، به مرطوب نگه داشتن موها و پوست سر کمک میکنند. آهن، برای حمل اکسیژن به سلولهای بدن، از جمله فولیکولهای مو، ضروری است. کمبود این ماده، ریزش مو را به همراه دارد. پس با استفاده از منابع خوب آهن همچون: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوبات، سبزیجات برگ سبز و لوبیا از ریزش موی خوی جلوگیری نمایید.
کوتاه کردن دورهای مو
درست است که کوتاه کردن مو، ظاهر موهای شما را به طور موقت بهبود میبخشد و از حجم موهای آسیبدیده میکاهد؛ اما تأثیری مستقیم بر جلوگیری از ریزش مو ندارد. کوتاه کردن مو، فقط ساقه آن را کوتاه میکند و هیچ تأثیری بر عوامل زمینهای ریزش مو ندارد. کوتاه کردن موهای دو شاخه شده و آسیبدیده، میتواند از گسترش آسیب به سایر قسمتهای مو جلوگیری کند.
آفتاب، دشمن موهای شما
تابش نور خورشید، فواید بسیاری برای سلامتی انسان دارد؛ اما میتواند برای موهایتان مضر باشد. به خصوص اگر در مناطق گرم و آفتابی زندگی میکنید، باید مراقب موهایتان در برابر آفتاب شدید باشید. اشعه UV خورشید، رطوبت موها را از بین میبرد و باعث خشکی و شکنندگی آنها میشود. بهترین راه برای محافظت از موها در برابر آفتاب، استفاده از کلاه است. کلاههایی را انتخاب کنید که لبههای پهن داشته باشند و تمام قسمتهای موهایتان را بپوشانند و یا بعد از اینکه در معرض آفتاب بودید، از ماسکهای موی آبرسان و مغذی استفاده کنید.
روغنهای گیاهی
از دیرباز، بشر از خواص شگفتانگیز روغنهای طبیعی گیاهی برای تقویت موها و جلوگیری از ریزش مو استفاده میکرده است. این روغنها، با ترکیبات مغذی و ویتامینهای موجود در خود، میتوانند به سلامت و شادابی موهای شما کمک کنند. برخی از روغنهای گیاهی مفید برای مو:
- روغن سیاهدانه: این روغن، سرشار از آنتیاکسیدانها و ویتامینها است که به تقویت ریشه موها، افزایش رشد مو و جلوگیری از ریزش مو کمک میکند.
- روغن بادام شیرین: این روغن، مرطوبکنندهای طبیعی است که به نرمی و لطافت موها کمک مینماید. همچنین، روغن بادام شیرین میتواند موهای آسیبدیده را ترمیم نموده و از موخوره جلوگیری کند.
- روغن نارگیل: این روغن، سرشار از اسیدهای چرب است و به مرطوب نگهداشتن موها و جلوگیری از خشکی و شکنندگی آنها کمک میکند. استفاده از روغن نارگیل، رشد سریعتر موها را به همراه دارد.
با استفاده از روغنهای گیاهی طبیعی و دیگر روش های مراقبت از موها، میتوانید از داشتن موهایی سالم، شاداب و پرپشت لذت ببرید.
شانه کردن صحیح مو
درست است که شانه کردن صحیح مو به تنهایی نمیتواند تمام دلایل ریزش مو را از بین ببرد؛ اما یکی از اقدامات مهم در جهت مراقبت از مو و جلوگیری از ریزش مو به شمار میرود. شانه کردن صحیح موها به خصوص موهای بلند و پرپشت، گرهها را باز کرده و از شکستن و آسیب دیدن موها در حین شستشو و حالت دادن جلوگیری میکند. حرکت ملایم شانه روی پوست سر منجر به افزایش گردش خون در این ناحیه و رسیدن مواد مغذی به ریشه موها میشود.
نکات مهم برای شانه کردن صحیح مو
- انتخاب شانه مناسب: از شانهای با دندانههای درشت و نرم، برای موهای بلند و ضخیم و از شانهای با دندانههای ریز و نرم برای موهای کوتاه و نازک استفاده نمایید.
- شانه کردن موها قبل از حمام: شانه کردن موها قبل از حمام، به باز شدن گرهها و جلوگیری از شکستن موها در حمام کمک میکند.
- شروع از انتهای موها: شانه کردن را از انتهای موها شروع نمایید و به تدریج به سمت بالا حرکت کنید. برای جلوگیری از آسیب های مو، هیچگاه موهای خود را از ریشه به سمت پایین شانه نکشید.
با رعایت این نکات و اقدامات میتوانید از موهایی سالم و پرپشت لذت ببرید و از ریزش مو جلوگیری نمایید.
باز گذاشتن موها و محکم نبستن آنها
باز گذاشتن موها و محکم نبستن آنها میتواند تا حدی به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. بستن موها به خصوص با کشهای سفت و مدلهای مویی که به موها فشار وارد میکنند، میتواند کشش زیادی به فولیکولهای مو ایجاد نموده و به مرور زمان به آنها آسیب برساند. باز گذاشتن موها، به گردش آزادانه هوا در بین تارهای مو کمک کرده و به این ترتیب، پوست سر اکسیژن و مواد مغذی بیشتری دریافت میکند. همچنین مالش و اصطکاک موها به هم، به خصوص در هنگام خواب، میتواند باعث شکستن و ریزش مو شود. باز گذاشتن موها به کاهش این اصطکاک و محافظت از موها در برابر آسیب کمک مینماید. اگر به بستن موهای خود عادت دارید، از مدل موهایی مانند: بافتهای شل یا دماسبی کمحجم استفاده کنید که به موها فشار وارد نکنند. فراموش نکنید که باز گذاشتن مو و شانه کردن موها قبل از خواب به جدا شدن تارهای مو و جلوگیری از گره خوردن آنها در طول شب کمک میکند.
استفاده کمتر از ابزار حرارتی برای خشک نمودن مو
یکی از دلایل ریزش مو، استفاده مکرر از وسایل حرارتی است؛ بنابراین، شما با استفاده کمتر از این ابزار قادر خواهید بود تا حد زیادی جلوی ریزش مو خود را بگیرید. استفاده بیش از حد از ابزارهای حالتدهنده مو با حرارت بالا مانند: سشوار، اتو مو و بابلیس، میتواند به ساختار مو آسیب برساند. حرارت بالا، رطوبت طبیعی مو را از بین میبرد و باعث خشکی، زبری و شکنندگی موها میشود و موهای خشک، بیشتر در معرض شکستن و ریزش قرار میگیرند. اگر مجبور به استفاده از ابزارهای حرارتی هستید، از کمترین حرارت ممکن استفاده کنید. برای جلوگیری از ریزش مو، شما باید قبل از استفاده از ابزارهای حرارتی، از اسپری یا سرم محافظ حرارتی برای روی موهای خود کمک بگیرید. این محصولات به ایجاد یک لایه محافظ روی موها کمک کرده و از آنها در برابر آسیب حرارتی تا حدودی محافظت میکنند. تا حد امکان سعی کنید موهای خود را به طور طبیعی خشک نموده و از مدل موهایی استفاده کنید که نیاز به حالتدهی با حرارت بالا ندارند. همچنین میتوانید از ماسکها و نرمکنندههای مو استفاده کنید که به تقویت و آبرسانی مو کمک میکنند.
مراقبت از موها هنگام خواب
از دیگر روشهای جلوگیری از ریزش مو، مراقبت از موها هنگام خواب است. در طول شب، موها به طور طبیعی بیشتر در معرض اصطکاک و کشش قرار میگیرند که میتواند منجر به شکستگی و ریزش مو شود و شما با انجام برخی اقدامات ساده، میتوانید از ایجاد آسیب های مو جلوگیری کنید و به سلامت و شادابی موهای خود کمک نمایید. استفاده از روبالشیهای ساتن یا ابریشم، اصطکاک کمتری ایجاد میکنند و به محافظت از موها در برابر گره خوردن و شکستن در طول شب کمک مینمایند. شما باید قبل از خواب، موهای خود را به صورت شل ببندید تا از گره خوردن و ساییدگی آنها به هم در شب جلوگیری کنید. خوابیدن با موهای خیس، میتواند باعث ضعیف شدن و شکنندگی موها شود؛ بنابراین قبل از خواب، حتماً موهای خود را به طور کامل خشک نمایید.
آبرسانی به مو
موهای سالم و شاداب، موهایی هستند که رطوبت کافی داشته باشند. خشکی مو یکی از دلایل ریزش مو محسوب میشود به همین دلیل، آبرسانی مو به حفظ رطوبت طبیعی موها، افزایش استحکام و انعطافپذیری آنها و جلوگیری از آسیبهای ناشی از عوامل محیطی کمک میکند. شامپوهای ملایم و بدون سولفات و نرمکنندههای آبرسان، رطوبت موها را حفظ کرده و از خشکی آنها جلوگیری مینمایند. شما میتوانید از اسپریهای آبرسان مو به طور مرتب و به خصوص بعد از حمام و قبل از حالت دادن به موها استفاده کنید. به طور کلی نوشیدن آب کافی، برای سلامتی بدن و موها ضروری است. حال که با روشهای جلوگیری از ریزش مو آشنا شدهاید، قادر خواهید بود با استفاده از روش های مراقبت از موها، آنها را سالم، پرنشاط و زیبا نگه دارید. سؤالات متداول آیا شانه کردن صحیح مو به جلوگیری از ریزش مو کمک میکند؟ بله، شانه کردن صحیح مو با دندانههای درشت و نرم، گرهها را باز میکند و از شکستن موها در حین شستشو و حالت دادن جلوگیری مینماید. چگونه محکم بستن موها به آنها در زمان خواب آسیب میرساند؟ محکم بستن موها به خصوص در هنگام خواب، فشار بسیاری را به روی فولیکولهای مو وارد مینماید و موجب ضعیف شدن و شکستن آنها میشود. آبرسانی به مو از چه راههایی صورت میگیرد؟ آبرسانی به مو با استفاده از شامپو و نرمکننده مناسب، ماسک مو، اسپریهای آبرسان و نوشیدن آب به مقدار لازم در طول شبانهروز انجام میشود.
یک تقویت کننده گیاهی برای جلوگیری از ریزش مو
مواد لازم:
1. 60 سی سی روغن گیاهی (روغن فندق یا روغن جوانه گندم با روغن نارگیل یا روغن کرچک)
2. یک حبه سیر
سیر را کوبیده و با روغن مخلوط نمایید و به مدت 24 الی 48 ساعت آنرا در محل نسبتاً گرمی بگذارید، آنگاه مخلوط را صاف کرده و مورد استفاده قرار دهید. این مواد پیاز مو را تحریک کرده و موجب تقویت آن می شود.
در صورتی که کم پشتی موهایتان بسیار شدت گرفته و قسمت هایی از آن خالی شده است می توانید از روش اسکالپ سر نیز کمک بگیرید.
معرفی 14 ماده غذایی مفید برای جلوگیری از ریزش مو
۱. تخم مرغ
تخم مرغ سرشار از پروتئین و بیوتین است. این دو ماده غذایی میتوانند در تقویت و رشد مو مؤثر باشند. مصرف کافی پروتئین نقش مهمی در رشد مو دارد زیرا پیازهای مو اغلب از پروتئین ساخته شدهاند. کمبود پروتئین در رژیم غذایی تاثیر خود را در تشدید ریزش مو نشان داده است. بیوتین برای تشکیل پروتئین مورد نیاز مو که کراتین نام دارد بسیار لازم است. همین مسئله باعث شده تا مکملهای حاوی بیوتین جزو مکملهای پرفروش بازار باشند.
البته اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، دچار کمبود بیوتین نمیشوید و به مکمل نیازی ندارید. پژوهشهای انجام شده، نشان دادهاند مصرف بیشتر بیوتین در افرادی که کمبود بیوتین دارند میتواند به بهبود رشد مو کمک کند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد مصرف بیشتر بیوتین برای افراد سالم هم سودمند است. تخم مرغ علاوه بر پروتئین و بیوتین، سرشار از زینک، سلنیوم و دیگر مواد غذایی مؤثر در سلامتی مو نیز هست. به همین دلیل تخم مرغ جزو بهترین مواد غذایی است که مصرف آن برای سلامتی هرچه بیشتر موها توصیه میشود.
۲. توت
توتها، پر از ترکیبات مفید و ویتامینهایی هستند که میتوانند در تقویت و رشد مو موثر باشند. توت مقدار قابل توجهی از ویتامین سی را در خود جای داده است. این ویتامین خواص آنتیاکسیدانی زیادی دارد. آنتیاکسیدان ها از پیاز مو در برابر اثرات زیانآور رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. رادیکالهای آزاد مولکولهای مضری هستند که به صورت طبیعی در بدن ما و در محیط اطرافمان وجود دارند.
برای نمونه، یک لیوان توت فرنگی (معادل ۱۴۴ گرم) ۱۴۱ درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین سی را تامین میکند. همچنین، بدن از ویتامین سی برای تولید کلاژن استفاده میکند. کلاژن پروتئینی است که به تقویت مو کمک میکند و از شکنندگی مو جلوگیری میکند. علاوه بر این، ویتامین سی به بدن برای جذب آهن کمک میکند. فقر آهن یکی از علل کم خونی است و کمخونی نیز با ریزش مو ارتباط دارد.
۳. اسفناج
اسفناج از سبزیجات سالمی است که ترکیبات مفید زیادی دارد. ترکیبات مفیدی مانند فولات، آهن، ویتامین و ویتامین سی که همه آنها میتوانند در تقویت و رشد مو موثر باشند. ویتامین A به غدد پوست برای تولید سبوم کمک میکند. این ماده روغنی با مرطوب نگه داشتن پوست سر، نقش مهمی در حفظ سلامت مو دارد. یک لیوان اسفناج (معادل ۳۰ گرم) ۵۴ درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین آ را تامین میکند.
همچنین اسفناج یک منبع گیاهی غنی از آهن است، مادهای که برای رشد مو بسیار لازم است. آهن به گلبولهای قرمز خون در انتقال اکسیژن به سراسر بدن کمک میکند و از این طریق باعث تنظیم سوخت و ساز بدن میشود؛ مسئلهای که به رشد و ترمیم موها کمک میکند. علاوه بر این، همانطور که قبلا هم اشاره شد، ریزش مو با فقر آهن در ارتباط است.
۴. ماهی روغنی
ماهیهای روغنی مانند ماهی آزاد (سالمون)، شاهماهی و ماهی خالخالی حاوی مواد غذایی مفیدی هستند که میتوانند در تقویت و رشد مو موثر باشند. این نوع از ماهیها سرشار از اسید چربی به نام امگا ۳ هستند که با رشد مو در ارتباط است. تحقیقی که روی ۱۲۰ زن انجام شد نشان داد که دریافت مکمل حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ و همچنین آنتیاکسیدانها، ریزش مو را کاهش میدهد و موها را پرپشت میکند. در تحقیق دیگری، زنانی که موهای نازک و کمپشتی دارند مورد بررسی قرار گرفتند.
در این تحقیق مشخص شد که مصرف مکمل حاوی روغن ماهی در کاهش ریزش مو و افزایش رشد مو تاثیر قابل ملاحظهای دارد. با این حال، هنوز مطالعات انگشتشماری در مورد تاثیر امگا ۳ بر رشد مو انجام شده است. قبل از اینکه کارشناسان سلامت آن را توصیه کنند، به تحقیقات بیشتری نیاز است. همچنین ماهیهای روغنی، مقدار زیادی پروتئین، سلنیوم، ویتامین دی۳ و انواع ویتامین ب را در خود جای دادهاند. عناصر مفیدی که مصرف آنها سلامت و تقویت مو را به دنبال دارد.
۵. سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرین منبع غنی بتاکاروتن است. بدن این ترکیب را به ویتامین آ تبدیل میکند. دریافت ویتامین آ برای حفظ سلامت مو اهمیت دارد. با مصرف یک عدد سیب زمینی شیرین متوسط (با وزن در حدود ۱۱۴ گرم) مقداری بتاکاروتن جذب بدن میشود که بدن میتواند ۴ برابر نیاز روزانه خود، ویتامین آ تولید کند. پژوهشها نشان دادهاند که ویتامین آ موجب تولید بیشتر سبوم در بدن میشود؛ مادهای که به حفظ سلامت مو کمک میکند. همچنین ویتامین آ سرعت رشد مو را افزایش میدهد، ساقهی مو را تقویت میکند و از ضعیف شدن پیاز مو جلوگیری میکند.
۶. آووکادو
آووکادو در کنار طعم خوبی که دارد، هم مقوی است، هم سرشار از چربیهای سالم است. همچنین ویتامین E زیادی دارد. ویتامینی که در تقویت و رشد مو موثر است. یک عدد آووکادوی متوسط با وزنی در حدود ۲۰۰ گرم، ۲۱ درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین E را تامین میکند. ویتامین E همانند ویتامین C یک آنتیاکسیدان است که میتواند با خنثیسازی رادیکالهای آزاد به مبارزهی بدن با استرس اکسیداتیو کمک کند. در تحقیقی که روی افراد مبتلا به ریزش مو انجام شد، بعد از اینکه این افراد هشت ماه مکمل حاوی ویتامین E مصرف کردند، میزان رشد مو در آنها ۳۴/۵ درصد بیشتر شد.
همچنین ویتامین E از تمامی نواحی پوست از جمله پوست سر در برابر آسیب و استرس اکسیداتیو محافظت میکند. آسیبدیدگی پوست سر میتواند نتیجه جنس ضعیف مو یا کمبود پیازهای مو باشد. علاوه بر این، آووکادو سرشار از اسیدهای چربی است که مصرفشان برای ما لازم است. بدن ما نمیتواند این چربیها را تولید کند اما وجود این چربیها برای ساختمان بافتهای سلولی بدن ضرورت دارد. کمبود اسیدهای چرب لازم ریزش مو را به دنبال دارد.
۷. مغزها
این خوراکیهای خوشمزه که در دسترس همه ما است، حاوی مواد غذایی گوناگونی است که در تقویت و رشد مو تاثیر دارد. برای نمونه ۲۸ گرم بادام ۳۷ درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین E را تامین میکند. همچنین مغزها انواع گوناگونی از ویتامینهای B را در خود جای دادهاند و میتوانند نیاز روزانه شما به زینک یا روی و اسیدهای چرب را تامین کنند. کمبود هر یک از این عناصر مفید، با ریزش مو در ارتباط است.
مغزها علاوه بر اینکه باعث تقویت و رشد مو میشوند، فواید زیادی دارند که میتوانند در حفظ سلامتی موثر باشند؛ مغزها ضدالتهاب هستند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهند. مغزها با توجه به فواید بیشماری که دارند، برای اینکه به رژیم غذایی شما اضافه شوند، گزینه بسیار مناسبی هستند.
8. تخمه ها و مغزها
تخمه ها و مغزها با اینکه مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی مفید را در خود جای داده اند، نسبت به بسیاری از خوراکی ها کالری کمتری دارند و ویتامین E، زینک و سلنیوم فراوانی دارند. 28 گرم مغز تخمه آفتابگردان، تقریبا 50 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین E را تأمین می کند. همچنین با مصرف این مقدار مغز تخمه آفتابگردان انواع ویتامین های B را که برای سلامتی موهایتان لازم دارید به دست میآورید. علاوه بر این مصرف برخی از دانهها مانند بذر کتان و دانه چیا نیاز روزانه شما به اسیدهای چرب امگا3 را نیز تأمین میکنند.
28 گرم بذر کتان حاوی 6388 میلی گرم اسیدهای چرب امگا3 است که این مقدار امگا3 از نصف امگا3 موجود در یک تکه فیله ماهی سالمون (با وزنی در حدود 178 گرم) بیشتر است. البته امگا3 موجود در ماهی روغنی، نسبت به امگا3 موجود در بذر کتان برای استفاده بدن مناسبتر است ولی با وجود این بذر کتان برای اضافه شدن به رژیم غذایی شما گزینه بسیار خوبی است. برای اینکه بیشترین مواد مغذی مفید و لازم را در اختیار بدنتان بگذارید، توصیه کارشناسان مصرف ترکیبی از انواع مغزها و تخمه ها است.
9. فلفل دلمهای
فلفل دلمهای سرشار از ویتامینC است. ویتامینی که میتواند به رشد مو کمک کند. جالب است بدانید که یک عدد فلفل دلمهای پنج ونیم برابر بیشتر از یک عدد پرتقال ویتامین C دارد. ویتامین C به افزایش تولید کولاژن در بدن کمک میکند و کولاژن نیز میتواند به تقویت تارهای مویتان کمک کند. همچنین ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است. آنتی اکسیدان میتواند از تارهای مو در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کند. استرس اکسیداتیو زمانی رخ میدهد که رادیکال های آزاد، سیستم دفاعی آنتی اکسیدان بدن را شکست میدهند. استرس اکسیداتیو میتواند دلیل ریزش و سفید شدن مو باشد.
همچنین، فلفل دلمهای منبع غنی ویتامین A نیز هست. ویتامین A میتواند سرعت رشد مو را افزایش دهد و همزمان باعث تولید سبوم در بدن شود. سبوم در حفظ سلامتی مو بسیار مؤثر است.
۱۰. صدف
یکی از بهترین غذاهایی که مقدار زیادی زینک دارد، صدف است. زینک یک ماده معدنی است که به رشد و ترمیم دوره رویش مو کمک میکند. رژیم غذایی فاقد زینک میتواند زمینهساز بیماری تلوژن افلوویوم شود. بیماری متداول اما قابل درمانی که ریزش مو را به دنبال دارد و علت اصلی آن رژیم غذایی نامناسب است. تحقیقات نشان داده اند که مصرف مکمل حاوی زینک میتواند در درمان ریزش موی ناشی از کمبود زینک مؤثر باشد.
البته باید توجه داشت که دریافت مقدار زیادی زینک، میتواند ریزش مو را تشدید کند. به همین دلیل شاید تأمین زینک مورد نیاز بدن با مصرف غذاهایی همچون صدف، نسبت به تأمین زینک با مکملها ترجیح داشته باشد چون اینگونه غذاها مقدار اندک ولی مناسبی از زینک را تأمین میکنند.
۱۱. میگو
در میان غذاهایی که توانایی تقویت و رشد مو را دارند، میگو غذایی غنی و محبوب است. برای نمونه میگو پروتئین، ویتامینB ، ویتامینD ، زینک و آهن زیادی دارد. مصرف 100 گرم میگو 38 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین D را تأمین میکند. جالب است بدانید که بر اساس تحقیقات انجام شده ریزش مو با کمبود ویتامینD3 ارتباط دارد. میگو با اینکه چربی کمی دارد اما مقدار اندکی از اسیدهای چرب امگا3 را در خود جای داده است. اسیدهای چرب امگا3 در بهبود رشد موها مؤثر هستند.
۱۲. لوبیا
لوبیا یک منبع گیاهی غنی از پروتئین است، ماده ای که برای رشد مو لازم و ضروری است. این ماده مانند صدف سرشار از زینک است و همانطور که قبلا هم اشاره شد زینک به رشد و ترمیم دوره رویش مو کمک میکند. مصرف 100 گرم لوبیای سیاه 7 درصد از نیاز روزانه شما به زینک را تأمین میکند. البته لوبیا دارای مواد غذایی دیگری مانند آهن، بیوتین و فولات نیز هست که برای سلامتی مو مفید هستند. در کنار همه این فواید، لوبیاها بسیار متنوع و ارزان هستند و به همین دلیل به راحتی میتوانند به رژیم غذایی شما اضافه شوند.
۱۳. سویا
تحقیقات نشان داده است که ترکیبات موجود در سویا میتواند در تقویت و رشد مو مؤثر باشد. یکی از این ترکیبات مؤثر که در سویا مقدار زیادی از آن وجود دارد، اسپرمیدین است. به عنوان نمونه، در تحقیقی که روی 100 نفر انسان سالم انجام شد، مشخص شد که مصرف طولانی مدت مکمل غذایی حاوی اسپرمیدین، تأثیر مثبتی بر فاز آناژن دارد. یکی از مراحل دوره رشد مو فاز آناژن است. اگر پیاز مو مدت زمان بیشتری در این مرحله باقی بماند، رشد بیشتری خواهد داشت. آزمایشها نیز این مطلب را تأیید میکنند که اسپرمیدین رشد موی انسان را افزایش میدهد. البته با اینکه تحقیقات خوبی پیرامون تأثیر اسپرمیدین بر رشد مو انجام شده است اما تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است تا کارشناسان بتوانند مصرف بیشتر اسپرمیدین را توصیه کنند.
۱۴. گوشت
گوشت، جزء اصلی در رژیم غذایی بیشتر افراد است. یک ماده غذایی غنی که میتواند در رشد مو مؤثر باشد. پروتئین موجود در گوشت به رشد، ترمیم و تقویت پیازهای مو کمک میکند. مصرف 100 گرم استیک(گوشت راسته پخته شده) بیشتر از 29 گرم پروتئین را تأمین میکند. ویژگی خاص گوشت قرمز این است که غنی از نوعی آهن است که راحتتر جذب میشود. این ماده معدنی به گلبولهای قرمز خون کمک میکند تا اکسیژن را به تمامی سلولهای بدن از جمله پیازهای مو برسانند. کمبود پروتئین و آهن با ریزش مو ارتباط دارد.
کدام رژیم غذایی در حفظ سلامتی موهایمان و جلوگیری از ریزش مو مؤثر اسـت؟
کمبود مواد مغذی مفیدی مانند ویتامین های A ،C ،D ،E و B، زینک، آهن، بیوتین، پروتئین و اسیدهای چرب ضروری نه تنها رشد مو را کم میکند بلکه موجب ریزش مو نیز میشود. خوشبختانه برطرف کردن کمبود هر یک از این مواد مغذی میتواند به درمان ریزش مو کمک کند و سرعت و میزان رشد مو را افزایش دهد. کمبود ویتامین B12 نیز می تواند احساس خستگی و کمبود انرژی به همراه داشته باشد، ممکن است این علائم برای شما آشنا باشد پس باید این مسئله را جدی بگیرید. کمبود ویتامین B12 اغلب باعث ریزش مو می شود زیرا می تواند بر سلامتی گلبول های قرمز تأثیر بگذارد. ویتامین B12 را می توانید از طریق پروتئین های حیوانی بدست آورید.
برای درمان ریزش مو چه کارهایی باید انجام دهیم؟
هر زمان به این نتیجه رسیدید که موهای شما دچار ریزش فعال شده است، باید به پزشک مراجعه کنید. با انجام چکاپ کامل از شما میزان مواد معدنی و املاح خون شما بررسی شود. گاها با مصرف دارو های حاوی ویتامین، بدن وضع طبیعی خود را به دست می آورد. بعد از ریزش، پیاز مو ضعیف می شود، در این شرایط از داروی های محرک رشد همچون ماینوکسیدیل استفاده می گردد. بهره گیری منظم از این داروها باعث تقویت موها و فولیکول می شود. در درمان ریزش مو ها هیچگاه ماساژ سر را فراموش نکنید. در زمان استفاده از شامپو ها و دارو های مو لازم است تا کف سر با نوک انگشتان به خوبی ماساژ داده شود. این کار باعث می شود تا گردش خون در زیر پوست انجام شود و مواد مغذی موجود در خون به پیاز مو ها برسد.
از دیگر مواردی که به درمان ریزش مو کمک میکند عبارتند از:
۱- با موهای خود با لطفات برخورد کنید. هنگام شانه زدن موهای سر (خصوصا وقتی نمدار و یا خیس هستند)، از حرکت سریع دست و کشیدن آنها خودداری کنید. از شانه و برسهای مناسب استفاده کنید.
۲- از قرصها و داروهای تقویتی استفاده کنید.
۳- طبق بعضی پژوهشهای انجام گرفته، سیگار و سایر دخانتیات ممکن است باعث ریزش مو شوند بنابراین بهتر است دخانیات را ترک کنید.
۴- یکی از روشهای درمان ضعف موهای سر، کراتینه مو است. در این روش، ساقه و ریشههای مو تقویت شده و شکستگی و زبری آن از بین خواهد رفت. علاوه بر آن، این روش باعث پرپشت شدن موهای سر خواهد شد.
۵- کاشت موی سر انجام دهید، برای افراد طاس که هیچگونه فولیکول مویی درون پوستشان باقی نمانده از روش کاشت استفاده میشود.
سوالات متداول
۱- دلیل اصلی ریزش مو چیست؟
طبق پژوهشهای انجام گرفته، دلیل اصلی ریزش مو وراثت و سن است. هر چقدر که سن بالاتر رود، رشد موهای سر کند شده و برای موهای ریخته، جایگزینی وجود نخواهد داشت. علاوه بر آن، بیماریهایی همانند آرتروز، تیروئید، فشار خون بالا و … نیز ممکن است باعث ریختن تارهای موی سر شوند.
۲- آیا ریزش مو فقط محدود به سر است؟
خیر. در بعضی موارد، علاوه بر موهای سر، موهای نواحی مختلف بدن از جمله ابرو و مژه نیز دچار ریزش میشوند.
۳- آیا ریزش مو درمان دارد؟
اکثر الگوهای ریزش مو موقت بوده و به صورت خودکار جایگزین میشوند. اما اگر ریزش مو به دلایل خاصی همچون بیماری، شکهای عصبی، کمبود ویتامین یا آهن و … باشد، باید پس از انجام آزمایشات لازم، روش درمان آن را مشخص کرد.
۴- آیا کراتینه کردن مو باعث تقویت آن می شود؟
بله. یکی از روشهای تقویت ساقهی موهای سر، کراتینه کردن آن است. در این روش، هم ساقهی مو تقویت شده و هم مشکلاتی از جمله شکستگی، زبری و … نیز برطرف میشود.
0 دیدگاه
سلام رویا خانوم من پسر 25ساله هستم ریزش موی خیلی شدید گرفتم تغذیه خوبی نداشتم و مشکل گوارشی داشتم که یهو تو دو ماه سقف سرم خیلی شدید خالی شد و از نظر ارثی موهامون خوبه من تنها کسی هسم تو خانواده اینجوری شده و خیلی دکتر رفتم مزو پی ار پی انجام دادن و موهام بهتر شدن ولی نازک شدن اگه میتونیم کمکم کنین ممنون میشم
دوست گرامی، برای حل مشکل نازک بودن موها میتونید با نظر پزشک از مکمل های مو استفاده کنید.
سلام و درود بر شما خانم دکتر مهربون خوبید؟ 🌹
ببخشید من قبل ها فیناستراید و ماینوکسیدل استفاده میکردم تا شش ما پیش که به لطف خدا کامل ریزش موهام خوب شد و اصلا ریزش نداشتم
تا اینکه مکمل ورزشی کراتین استفاده کردم و ریزش شدید گرفتم آزمایشات مامل و هومونی دادم همه چیزم اوکی بود
تا یه چند وقتی بهتر شد اما دوباره خیلی شدید شده
الانم یه ماهه دارم فیناستراید 1 روزی دو تا استفاده میکنم
میشه لطفا راهنمایی کنید ممنونم 🌹💖🙏🏻
دوست گرامی، ما آموزشگاه آرایشگری زنانه هستیم و من در این مورد اطلاعی ندارم. بهتره به پزشک مراجعه کنید.